Mozgáskotta
   Bemutatkozás
 
Magyar Gábor pszichológus,  testnevelő tanár


Kerek születésnap közeledik ez év őszén. 20 éves  születésnapját ünnepli a  Magyar Mozgáskotta Módszer.

Kezdetekben  csetlő-botló, óvodáskorú  légúti beteg gyermekek komplex sportterápiájában kezdtük alkalmazni a mozgáskottázás  alapötletét.  

Ekkor sokkal többen voltak akik csak   „babarajzírást”  láttak benne, de néhányan, köztük az  Alapozó Terápia vezető szakemberei is  biztattak, inspiráltak a továbblépésre.   Köszönet érte! Sokat fejlődtünk, sokat tanultunk az elmúlt évtizedekben.  Az eltelt időszakban már  több mint 1500 helyen sikeresen  alkalmazzák a mozgáskottázást, elsősorban az óvodás gyermekek fejlesztésében, de egyre intenzívebb a  kisiskolások számára  több területen mint az olvasás-írás előkészítés, számfogalom, stb.   kidolgozott    kognitív mozgásterápiás alkalmazás is.   Nem volt nehéz beleszeretnem  a mozgásnak  és a sportnak  ebbe az aspektusába,  hiszen úgy lettem testnevelő tanár, hogy  ha gyermekkoromban elérhető lett volna a mai mozgásterápiás paletta biztosan mindegyiket ajánlották volna.

Akkoriban még nem  volt se Alapozó terápia, se TSMT,  de még  Ayres terápia sem. Volt viszont  egy kiváló testnevelő tanárom Halmos Péter, később egy atyai edzőm Balogh Béla akik megmutatták, hogy  türelemmel, szorgalommal, szeretettel és elfogadással  ha kerülő utakon is, de nem csak az ügyesség és az erő  pótolható, hanem  kudarcok helyett annyi örömöt, élményt  kaphatunk az oda vezető úton amely meghatározza az egész életünket.

Igen, ez egy hivatás, elköteleződés a mozgás és a sport felé,  legyen az versenysport, szabadidős elfoglaltság vagy mozgásterápia.

A Mozgáskotta Módszer  szakmai megalapozottságát  biztosította saját érzelmi elköteleződésemen és  kitartó szorgalommal a  versenysportban töltött éveken túl,  hogy több sportágból edzői, oktatói képesítést szereztem,  elvégeztem az Alapozó terápiát, a mai napig aktívan sportolok, versenyzek  és közben harminc éve igyekszem ezt a tudást és lelkesedést a gyerekeknek és a felnőtteknek  is átadni.  A visszajelzések szerint sikerrel.

Pszichológusként  is a mozgás és a sport elkötelezett híve vagyok, a jól megválasztott  aktív életmód  bizonyítottan a  testi-lelki vitalitás elengedhetetlen eleme, sok esetben annak visszaszerzésében is kulcs szerepet kap.

12 éve a Szegedi Egyetem Pedagógiai Karán elindítottuk a mozgáspszichológia kurzust, amely a jövő pedagógusainak igyekszik szemléletformáló, bevezető  ismereteket nyújtani.   Változó időkben élünk,  ebben a spontán mozgásos lehetőségek is átalakultak,  így  a tervszerű és szakszerű mozgásos nevelés jelentősége minden korosztálynál megnövekedett. Sokszor azt is „mesterségesen” kell pótolnunk ami régebben  még a  természetes napi élet velejárója volt, sokszor még  a gyaloglást is.  Nem véletlen, hogy sorra nyílnak a fitness termek, aerobic stúdiók, újabbnál újabb sportok jelennek meg a palettán.

Az időben elkezdett, folyamatosan fejlődő  mozgásfejlesztés, mozgásos terápiák tehát nem a divat múló kellékei,  hanem a  korszerű eszközökkel és módszerekkel megvalósított kisgyermekkori mozgásos nevelés eszközei. Ez  korunk  egyik kihívása.

Ebben  a munkában találtam meg a hivatás és az alkotás örömét, ebben  vállal részt  nagy lelkesedéssel a Mozgáskotta Módszer  fejlesztésében és átadásában dolgozó  kollektívánk.


 MG
fitness  kft.

logo2